Паламудът гони 10 лв. за Никулден

След като търговците разбраха, че за Никулденската трапеза тази година във Варна предпочитат вместо шаран да има паламуд, веднага му вдигнаха цената. На Голямата рибна борса седмица преди празника той вече се продава по 9 лв.за килограм, ще скочи и на 10 лв., категорични са на сергиите.

Живият шаран е заковал на 6 лв./кг и ще запази тази конкурентно ниска цена, а толстолобът е 3 лв. Главите му се продават на бройка по 2 лв. Все още се намира чернокоп по 7 лв.за килограм, а вечер последните количества поевтиняват на 5 лв. Цената му също ще се вдигне, защото времето е лошо и лодките не излизат в морето, смятат търговците. В момента се предлага прясна гопа по 1.50 лв., лихмус по 7 лева и сафрид на същата цена. Каята удари 5 лв.за килограм, цацата по 2.50 лв.на кг.

Община Варна и Варненската туристическа камара подготвят традиционния си благотворителен кулинарен фестифал под мотото "Да споделим Никулден", който ще е на 5 декември. Тази година очакваното празнично събитие ще се проведе в емблематичния и реновиран Юнашки салон, който е номиниран за "Сграда на годината " в националния конкурс. В него през 1929 г. се е провело първото лозаро-винарско изложение във Варна.

В надпреварата за най-вкусно и изискано блюдо ще се включат представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, както и възпитаници на колежите и професионалните гимназии по туризъм от града и региона. Фестивалът има състезателен характер и участниците в него ще получат оценка за своите кулинарни умения от жури, с председател шеф Иван Манчев и членове Петър Йоргов - председател на Българската асоциация за кулинарна култура, и Веселин Шарков - кулинарен експерт. Медиите също ще излъчат свой фаворит.

Събраните средства от продажби на изложените кулинарни творби ще бъдат предоставени на дома за стари хора „Гергана“

във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони