Паламудът се люпи, хванали няколко малки риби в Лозенец и Приморско

Снимка: Архив

Хит на сезона е скорпидът, ловят го с дънни мрежи

"Паламудът се излюпва. Край Лозенец и Приморско колегите са хванали риби, големи колкото сафрид, на сафридените чепарета. Сега ще се угоява и наесен ще ловим хубав, едър паламуд. Важното е, че е в наши води, това е много добър знак". Това съобщиха рибари от Царево пред "Труд" и обясниха, че оттук нататък, след излюпването си, паламудът се угоявал на ден с 10 грама.

В момента морските ловят на чепарета сафрид и попчета, рибарските кораби - цаца, но сега, през лятото хитът на сезона е уловът на скорпид. Хващат го с дънни мрежи, край скалите на заливите, дерат го и продават филето, което е много вкусно и се изкупува буквално като топъл хляб от съдържателите на крайбрежни ресторанти. Върви по 11-12 лева килото направо от лодките, приготвя се пържен и е много вкусен.

Уловът на тази риба обаче е труден, тъй като скорпидът има отровни бодли и убождането от него е болезнено, а понякога раната зараства трудно. Затова в лодките рибарите си носят превързочни материали и амоняк, казаха морските от Царево.

Всичката прясна риба се изкупува директно от пристанищата. На рибната борса "Краснодар" прясна риба - попчета или сафрид, току що уловени, са голяма рядкост. Продават замразен чернокоп по 12 лева килото, замразен сафрид по 7. 50 лева и попчета, но латвийски - около 6 лева за килограм.

В рибарското селище край Бургас - Ченгене скеле, лятото кипи с пълна сила. Там са се отдали на посрещане на гости - всеки уикенд живописното селище се изпълва с посетители и след като ходят на плаж, всички сядат в култовата кръчма "Морски сговор" на по рибена чорба и ледена бира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България