Палеонтолози изследваха фосил на птиче от времето на динозаврите

Новооткрит фосил дава възможност на палеонтолозите да си създадат представа за еволюцията на праисторическите птици, съобщи ЮПИ, позовавайки се на резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Става въпрос за един от най-малките откривани някога фосили от птици. Той е като моментна снимка на развитието на скелета на птицата.

Бебето птиче е живяло преди 127 милиона години и принадлежи към група праисторически птици, известни като Enantiornithes. Както и техните братовчеди динозаврите, Enantiornithes изчезнали от лицето на планетата в края на мезозоя, преди около 65 милиона години. Макар да няма наследници, които да се срещат днес, групата включва първите еволюирали през епохата на динозаврите птици.

По-големите познания за Enantiornithes могат да хвърлят светлина върху еволюцията на съвременните видове птици.

Птичето, което е голямо колкото кутрето на човек и тежи едва 10 грама, вероятно е умряло дни след появата си на бял свят, тъй като костите му не са напълно втвърдени. Затова учените могат да си създадат представа за развитието на костите сред птиците от вида.

"Еволюционното многообразие на птиците е в резултат от поредица стратегии за излюпване на малки и от значими различия в темповете на растежа им - заяви Фейбиън Нол от университета в Манчестър, Англия. - Като анализираме развитието на костите, можем да проследим много еволюционни черти."

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука