Палестински протести в “Деня на гнева” (обзор)

Мюсюлмани от целия свят на демонстрации срещу Тръмп

Турският президент звъни на руския си колега и папата заради Ерусалим

Хиляди палестинци излязоха на протести срещу решението на US президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, след като към техния “ден на гнева” се присъединиха демонстранти в Индонезия, Малайзия, Тунис, Турция и други държави, предаде Ройтерс.

Въпреки очакваните безредици израелските власти разрешиха петъчната молитва в джамията “Ал Акса” в Стария град на Ерусалим, след която възникнаха сблъсъци между палестинци и силите за сигурност. До вчера бе съобщено за два смъртни случая в разгара на протестите в палестинските територии, както и за 31 ранени.

Жители на Западния бряг за втори пореден ден замерваха с камъни израелски войници, които отговориха със сълзотворен газ. Високоговорителите на джамиите в ивицата Газа също призоваха за протест, след като ислямисткото движение “Хамас” повтори призива си за нова интифада “до освобождаването на Ерусалим и Палестина”.

Управляващата палестинска партия “Фатах” на президента Махмуд Абас обяви, че US вицепрезидента Майк Пенс не е желан гост в Рамала. Пенс има планирана визита в Израел и палестинските територии по-късно този месец. В същото време Белият дом потвърди, че Тръмп е поканил Абас на среща идните седмици, когато палестинският лидер ще е във Вашингтон за медицински процедури.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган и папа Франциск се съгласиха в телефонен разговор, че всякакви опит за промяна в статута на Ерусалим трябва да бъдат избегнати. Държавният глава на Турция звънна и на руския си колега Владимир Путин, като двамата изразиха дълбоко безпокойство от решението на Тръмп за Ерусалим. Вчера пресслужбата на Кремъл съобщи, че Путин ще посети Турция в понеделник за разговори с Ердоган по двустранни въпроси и ситуацията в Близкия изток и Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят