Палестинците "скочиха" срещу заплахите на Тръмп за спиране на финансовата помощ

Палестинците няма да позволят да бъдат изнудвани от американския президент Тръмп, заяви техен високопоставен представител, съобщи Франс Прес.

Ханан Ашрауи, която е сред дългогодишните палестински ръководители, заяви:

"Президентът Тръмп саботира нашите усилия за мир, свобода и справедливост. Сега смее да обвинява палестинците за последиците от собствените си безотговорни действия".

По-рано Тръмп призна, че мирният процес в Близкия изток е в безизходица и заплаши, че ще спре американската финансова помощ за палестинската автономна власт, възлизаща на повече от 300 млн. долара годишно.

"Плащаме на палестинците стотици милиони долари годишно и не получаваме нито признателност, нито уважение. Те дори не искат да преговарят за твърде закъснелия мирен договор с Израел", написа Тръмп в Туитър.

Представителят на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Ники Хейли заяви, че преместването на американското посолство в Ерусалим е по волята на американския народ и тя ще продължи тази политика, дори нейният глас да е единствен в Съвета за сигурност:

"Ние искаме да продължи мирният процес. Нищо не се е променило. Палестинците трябдва да покажат желание да седнат на масата за преговори. Но те не го правят, а искат помощ. Преди да я предоставим, искаме да се уверим, че ще участват в преговорите, защото искаме да продължим с мирния процес".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток