Палят "Сливенските огньове"

Снимка: Архив

50-тото юбилейно издание на Майските дни на културата "Сливенски огньове" е  насочено към младите хора на Сливен - съобщи зам.-кметът по културата Пепа Чиликова. Церемонията по символичното запалване на огньовете ще се състои в понеделник вечерта, на централния площад "Хаджи Димитър".  Абитуриентите ще определят свои представители, които заедно с кмета Стефан Радев да участват в ритуала. По-късно на открита сцена ще пеят хип-хоп-изпълнителите Павел и Венци-Венц, които гостуват за първи път в Града под Сините камъни.

По време на празниците ще бъде чествана 50-годишнината от диригентската дейност на акад. Методий Григоров. Маестрото пръв преведе църковни песнопения на съвременен български език. А оперни певци, възпитаници на неговата сливенска хорова школа, ще изнесат концерт. В родната къща на Хаджи Димитър Драматичният театър "Стефан Киров" ще изнесе постановката "Епопея на забравените" послучай 177 години от рождението на воеводата. На 16 май ще бъде открит традиционният Международен детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници" с участието на 7 състава от чужбина. В навечерието на Деня на българската писменост и култура в общината ще бъде връчена наградата "Аргира Жечкова".  Наградата носи името на учителка от 19 век, която в годините на турско родство обучава момичето, създава първото женско дружество в града, съосновател е на сиропиталище и успява да събере 50 хил. златни гроша да нуждите на просветата. Наградата се присъжда на преподавателка с принос за развитието на съвременното образование.

В навечерието на 24 май симфоничният оркестър ще изнесе празничен концерт с участието на оперната прима Татяна Шиварова, сопран, и тенорът Франческо Аникини. Диригент ще е Димитър Караминков. По-късно същата вечер, 23 май, ще има още един концерт, но на открита сцена - на централния площад ще пее дует "Ритон".

Майските дни на културата ще завършат с празнично шествие на 24 май. На този ден кметът Радев ще награди учениците-носители на награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини