Паметникът на Бузлуджа е сред седемте най-застрашени обекта в Европа

Домът паметник на връх Бузлуджа.

Най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“ класира паметника на Бузлуджа сред седемте най-застрашени културно-исторически обекта в Европа. Това обявиха на пресконференция областният управител на Стара Загора Гергана Микова и арх. Дора Иванова.

Фондацията на арх. Иванова - „Проект Бузлуджа“ е част от мрежата на „Европа Ностра“, в която членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският паметник е в класацията заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия.

„Попадането на Бузлуджа сред седемте най-застрашени обекти в Европа е протегната ръка към нас. Президентът на „Европа Ностра“, световноизвестният тенор Пласидо Доминго, не случайно нарече паметника Бузлуджа изключително съкровище на Европа. Класирането на монумента ни гарантира изпращане на експерти в България, които ще се срещнат с представители на държавни институции, отговорни за опазването на монумента, а после ще изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията на паметника“ обясни арх. Иванова. „Европа Ностра“ няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти отваря повече възможности за спасяване на разрушения монумент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България