Паметникът на Каймакчалан незаконен

Поставянето на паметната плоча на Каймакчалан, която бе разрушена от македонец, не е било съгласувано със Скопие. Доброволците, които през май вдигнаха паметника, са го направили на своя глава, без да уведомят и българските власти, научи „Труд“. Така на практика поставянето на плочата не е регламентирано. Спорно обаче остава дали този подход е законен.

Бивш дипломатически представител в Македония обясни пред „Труд“, че България може да вдигне паметник на територията на западната съседка само ако това предварително се съгласува с ресорното министерство там. Това е описано и в македонския закон за гробищата и гробищните паркове от 1996 г. Член 8 от него гласи: “...гробищата и гробовете на членове на чужди армии, загинали на македонска територия, се поддържат на местата, където те са формирани по време на войните. Тези гробища не могат да се прекопават, изкопават, пренасят, нито може да се променя изгледът им без предварително съгласие от Министерството на труда и социалната политика“. След като България не е поискала разрешение, плочата е незаконна, смята и бившият дипломат.

Според източници на вестника от военното ведомство цитираният текст се отнася към гробищата и гробищните паркове и няма общо с казуса „Каймакчалан“. Причината - доброволци поставили плочата, на която са се подписали, а ситуацията била подобна на тази човек да издълбае името си на дърво. От МО обявиха, че никой не оправдава вандалския акт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България