Паметникът на кирилицата отпътува за Южния полюс

Паметникът на кирилицата, изработен преди година, отпътува за Антарктида, съобщи за "Труд" инициаторът на проекта и председател на Българо-монголското дружество за приятелство Младен Станев. 2,3-метровият монумент от хром-никел и месинг бе направен със средства от дарения на частни лица и организации. Освен месингови букви от кирилицата в него са вградени икони на Светите братя Кирил и Методий и Св. Климент, а в основата му в херметически затворени стоманени капсули е поставена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат.

По план паметникът трябваше да отпътува за ледения континент в края на 2016 г., но заради процедурни проблеми пренасянето му зацикли. Инициаторите обаче получили помощ от Министерството на външните работи и преди дни паметникът бил качен на борда на испански военен кораб за научни изследвания. "До Нова година ще бъде доставен на Южния полюс, а до края на януари трябва да бъде монтиран близо до нашата полярна станция в чест на европейското председателство на България", поясни Станев.

Според него от външно министерство обещали помощ и за транспортирането на 1500 кв. м бял мрамор за подовите настилки на най-големия български храмов комплекс извън пределите на страната. Строят го от години със собствени средства и труд бесарабските българи от Одеска област в украинския град Арциз, а помощ им оказват родолюбиви нашенци, сред които е и видният археолог проф. Николай Овчаров. "Комплексът събира черти от всички периоди на християнството по българските земи и е почти готов", каза Станев. В него има копия на Епископската църква в Несебър и Златната църква във Велики Преслав, елементи от църквата "Св. Димитър" във Велико Търново, а дворът е реплика на този от Голямата базилика в Плиска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука