Паметник за половин милиард долара разбуни духовете в Индия

Индийският премиер Нарендра Моди положи първия камък на голям мемориал на средновековен крал воин, който се очаква да струва милиарди рупии и чието изграждане бе критикувано от природозащитници и други кръгове.

Мемориалът, в който ще има и висока 192 метра статуя на Шиваджи - владетел от 17 век от Западна Индия, ще бъде построен край бреговете на Мумбай, върху земя, отвоювана от Арабско море, информира БНР.

Предвижда се проектът да бъде завършен през 2019 година, а правителството на щата Махараштра, чиято столица е Мумбай, да похарчи за статуята около 36 милиарда рупии - 530 милиона долара.

Около 25 900 хиляди души са подписали до днес петицията, призоваваща властите да похарчат предвидените пари за инфраструктура и развитие. В петицията се казва, че освен пилеене на пари, статуята ще нанесе щети на околната среда, ще усложни трафика в Южен Мумбай и ще е "същински кошмар" от гледна точка на сигурността. Когато бъде завършена, статуята ще е два пъти по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк.

Това не е първият път в Индия, когато невероятно големи суми от парите на данъкоплатците се отделят за изграждане на огромни статуи или мемориали на популярни водачи. През 2014 г., малко след като Моди стана премиер, от националния бюджет бяха заделени около 2 милиарда рупии (34 милиона долара) за построяването на огромна статуя в чест на един от водачите на борбата за независимост на Индия - Валабхай Пател. Проектът се изгражда в Гуджарат, родният щат на Моди. Предвижда се паметникът да струва десет пъти повече от предвиденото в бюджета, като разликата да се осигури от частни и корпоративни дарения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия