Паметник на български герой възстановява НИМ

В Националния исторически музей представиха възстановен паметник на български герой, загинал през 1913 г. в сражение с гръцката армия. Полк. Константин Каварналиев намира смъртта си, спасявайки десетки градове и села в Източна Македония от погром и избиване на населението в град Кукуш. Постаментът, който се е намирал в Дойран, е бил взривен през 1966 г. от сърбокомунистическите власти в Македония.

Вчера в 11 ч директорът на НИМ Божидар Димитров представи обновения паметник, който е във вид на седемметрова пирамида, увенчана с кръст, и се намира в градинката пред музея.

Постаментът е издигнат през 1916 г. от именития български офицер подполк. Борис Дранголов, командващ 9-и Пловдивски полк. След разрушението му през 1966 г. преди няколко години НИМ и сдружение „Плиска“ го възстановяват, но не могат да го върнат при Дойран, тъй като македонските власти не им дали разрешение.

Тази година в Деня на Независимостта на България македонският журналист Миленко Неделковски се похвали, че е счупил паметника на загиналите български бойци на връх Каймакчалан. Последва изказване на македонския премиер Никола Груевски, който заяви, че България има право да издига паметници там, където е имало сражения и са загинали български войници, стига да се спазва македонското законодателство. То предвижда страната ни да изпрати писмена молба заедно с планове, от които да се вижда, че повтаря до сантиметри стария разрушен паметник.

Божидар Димитров беше категоричен, че тези изисквания са спазени и се очаква отговор от македонска страна дали паметникът може да бъде поставен отново при Дойран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура