"Паметник 1300" над Шумен става сцена на оперен спектакъл

500 души публика може да побере туристическия обект

За първи път Паметник „Създатели на българската държава“ над Шумен ще бъде сцена на грандиозен оперен спектакъл с участието на италианския тенор Фабио Армилято и Варненския симфоничен оркестър. В пространството сред владетелските фигури и уникалните мозайки ще има достатъчно място за 42 музиканти и солистите, а за публиката ще има 500 места.

Събитието е по идея на потомъка на Джоакино Росини - маестро Федерико Борландели. През януари той посетил Паметника над града като турист и бил очарован от атмосферата. Видял мястото като изключително подходяща зала под открито небе. На предложението му се отзовали от община Шумен.

Концертът е на 29 юли от 19,30 часа. В програмата на концерта са включени части от опери на Росини, Верди, Пучини, Бизе, Тости, Биксио, Лехар, а откъсите са близки до публиката, много разбираеми и леки. 75-минутния концерт ще бъде пленителен дори и за непознавачи на оперното изкуство, казват организаторите. Очаква се перфектна акустика, благодарение на наетите фирми по техническо обезпечаване. Ще има и художествено осветление на историческия обект.

Борландели планира следващата година да организира фестивал на операта в Шумен. По негово мнение публиката търси концерти извън затворените зали и затова Паметник 1300 е изключително подходящ.

Операта е с вход свободен, без билети. Общината ще осигури транспорт за желаещите - три автобуса ще тръгнат от кметството в 17:45 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България