Паметно шествие с 300-метровия национален флаг премина в Стара Загора

Хиляди старозагорци и гости на града се включиха в паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме” и преминаха по пътя-поклон, водещ до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора” – символ на героизма на падналите в жертва за освобождението на града. 600 военнослужещи пренесоха на ръце 300-метровия трибагреник, който изкачи и покри Паметника на Самарското знаме.

„3 март е свята дата за нас. Свята е, защото на тази дата се възстановява българската държавност. Това е рождената дата на новата българска държава. Това е рождената дата на българския дух, на нашата национална идентичност, на всичко онова, което ние представляваме днес” – каза в приветствието си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

„Всяка стъпка с българското дотук е стъпка на поклонение и преклонение пред нашите предци, които 1300 години не се пречупиха, които носеха в сърцата си България. Честит празник, българи” – каза зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.

Празничната програма продължи със спектакъла „Докосни древността“ на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. В честванията участваха още Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, народни читалища от община Стара Загора, Национално дружество „Традиция“ и Българска федерация на любители на историческото оръжие „Поп Минчо Кънчев”.

Честването на 141 години от Освобождението на България започнаха с Божествена света литургия в катедралния храм „Свети Николай. Венци и цветя бяха положени пред Мавзолей-костница „19 юлий 1877”, Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България