Памет за Светлин в две столични галерии

Светлин Русев ни напусна на 26 май 2018 г. на 84 години.

Колекционери събират непоказвани произведения на Русев

Излагат творби на художника, който щеше да навърши 86 г., в зали “Средец” и “Райко Алексиев”

С две изложби в памет на големия художник Светлин Русев се отбелязва рождената му дата - 14 юни в София. По традиция всяка година творецът, който си отиде на 26 май 2018 г., представяше нова експозиция.

За да отбележат датата негови негови ученици, колеги и приятели организират изложбата “Светлин” в галерия “Райко Алексиев”, която може да бъде видяна от 14 до 30 юни. Тя търси емоционалната и духовна памет за твореца, за неговата мащабна деятелност, белязала българската култура през последните 60 години.

“Светлин” представя някои от неговите най-значими, знакови произведения като “Огънят”, “Поклонение”, един от десетките портрети на майка му и един от най-изразителните психологически автопортрети. Присъстват и селекция на текстове за Светлин от изключителни умове - Йордан Радичков, Константин Павлов, Петър Увалиев, Богомил Райнов и други. За неговото личностно и артистично присъствие свидетелстват и два документални филма за художника, които ще бъдат показани по време на изложбата. Още една експозиция в памет на Светлин Русев може да бъде видяна в столицата до 17 юни. Тя представя 100 платна, подредени в изложбения салон “Средец” на Министерството на културата (от 1955 до 1980 г.) и в хотел “Анел” (от 1980 до 2018 г.). Организира се от Съюза на колекционерите в България и включва картини от двадесет и един негови членове.

Изложбата “Пътят” показва и творби от ранния период на Маестрото - те разкриват художника преди всичко в неговата интимна светлина - това са пейзажи, голи тела, портрети. Разгърната в хронологичен диапазон от над 60 години, експозицията дава възможност да се надникне освен в творческия път на Маестрото, но и в житейския - този, в който всеки от нас в края се запитва: “Намерих ли пътя?”.

Куратори са проф. Аксиния Джурова и проф. Иван Маразов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура