Панаир на занаятите възражда габровския „сбор“

Той се е провеждал около Петковден до средата на ХІХ век

Международният панаир на традиционните занаяти в Етнографския музей на открито /ЕМО/ „Етър“ възражда старата традиция на Габровския „сбор“, провеждан около Петковден до средата на ХІХ век.

emo1

„Света Петка е популярна и уважавана българска светица. С нейния празник, отбелязван на 14 октомври, народът свързва края на стопанската дейност и прибирането на реколтата. Този ден е първият от дванадесетте, през които зимата идва”, обясняват музейни уредници.

Проучвателите на древните традиции допълват, че на Петковден се прави първото зимно хоро. На него трябва да се заловят всички моми. То се нарича „сглядно хоро”, защото докато момите играят, майките и бащите на ергените избират и одобряват бъдещите си снахи. Вярва се, че мома заловила се на сглядно хоро, ще се задоми през годината.

„В Габрово в периода на Възраждането около Петковден се провежда Панаир, който носи името „сбор”. Обикновено е в периода 14-26 октомври. Заради прословутата габровска пестеливост обаче в средата на XIX век неговите функции силно затихват, защото се смята, че по време на сбора хората ходят, губят си времето и „харчат пари на вятъра да си купуват това и онова...” . Това става ясно от извадка от протокол на Общината от 50-те години на XIX век. Провеждането му спира, а габровските занаятчии започват да носят за продан продукцията си по панаири в съседните градове”, разказват етнографите.

emo7

През 1990 година в Етнографския музей „Етър” се заражда идеята да се възроди този „сбор”. Целта му е да се акцентира върху ръчното занаятчийско производство. Панаирът е първи с ясна концепция, реализиран в музейна среда. Оказва се, че ЕМО „Етър” е най-подходящото място за реализацията на новия вариант на старата габровска традиция. И тъй като в миналото този „сбор” е около Петковден, специалистите на музея полагат основите на Панаира на традиционните занаяти именно на този ден.

С годините провеждането му се измества през септември, заради туристическия сезон и климатичните условия. От 2003 година става Международен, а към организацията му се присъединяват Министерство на културата и Община Габрово.

Международният панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“ има подкрепата на медии, занаятчийски камари, туроператорски фирми. Изработен е статут. На базата на натрупания опит се развива и обогатява с провеждането на Майсторска надпревара по подобие на облозите от миналото, фолклорна програма, възстановки, научна конференция и различни демонстрации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България