Панама скъса дипломатически отношения с Тайван и установи връзки с Китай

Панама реши да скъса дипломатическите си отношения с Тайван и да установи връзки с Китай.

Тайван реагира гневно на това решение. То може да увеличи напрежението между Тайпе и Пекин, който смята източния остров за бунтуваща се своя провинция, подлежаща на присъединяване към континентален Китай.

Панама е поредната страна, обърнала гръб на Тайван, за да се сближи с втората икономика в света.

"Съгласно желанието на двата народа и в техен интерес, Република Панама и Китайската народна република решават, считано от датата на подписване на това комюнике, да се признаят взаимно и да установят дипломатически отношения на ниво посланици", се казва в съвместния документ, публикуван в Панама.

Правителството на централноамериканската държава "признава, че съществува само един Китай" и че "Тайван е неотчуждаема част от китайската територия". "Панама къса още днес дипломатическите си отношения" с Тайван " и поема ангажимент да преустанови всякакви връзки или официални контакти с Тайван", гласи комюникето, информира БТВ.

То бе публикувано седмица след като Пекин започна да изгражда пристанище за контейнери с газови инсталации в северната панамска провинция Колон.

Панамският президент Хуан Карлос Варела съобщи новината "на страната и на света" в телевизионно обръщение. Китайският външен министър Ван И и панамската му колега Исабел де Сейнт Мало де Алварадо подписаха в Пекин документ, с който формално двете страни установяват дипломатически отношения.

Не закъсня и реакцията на Тайван. "Осъждаме остро Пекин, който използва по манипулативен начин т.нар. политика за "един Китай", за да ограничи международните контакти на Тайван с различни средства", заяви тайванското президентство.

"Този тип действия са не само явна заплаха за оцеляването и благополучието на тайванския народ, но са също така умишлена провокация срещу мира и стабилността в Тайванския проток и региона", каза още президентството.

Всички страни в Централна Америка признаваха Тайван, докато Коста Рика не скъса през 2010 г. дипломатическите си отношения с острова, както Панама току-що направи. Китай е втори в света по използване на Панамския канал след САЩ. Около 38 милиона тона китайски стоки са преминали миналата година през този междуокеански воден път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят