Пандемията роди ново пиратство

Президентът Доналд Тръмп предупреди сънародниците си да се подготвят за “най-тежката седмица”, през която ще има “много смъртни случаи”. Същевременно той настоя, че САЩ трябва да сложат край на блокадата, като предположи, че облекчения могат да се въведат за католическия Великден на 19 април.

Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

200 000 маски за германската полиция отклонени към Америка

Тръмп предупреди за очаквани “много жертви”

Пандемията от COVID-19 роди нов вид пиратство - на медицински пратки, като основен обвиняем в случая са САЩ.

Андреас Гейзел - вътрешен министър на провинция Берлин, директно обвини Вашингтон в “акт на модерно пиратство” и призова Германия да изиска от САЩ да спазват правилата на международната търговия, след като пратка с 200 000 маски N95, поръчани за германската полиция, били отклонени към Америка, разказва “Политико”. Това станало при прехвърляне на пратката с произведени в Китай маски от един самолет на друг на летище в Тайланд. “Това не са отношения между трансатлантически партньори. Дори във времена на глобални кризи не бива да се прилагат методите на Дивия запад”, заяви гневно Гейзел. US посолството в Берлин не коментира обвиненията, а китайският производител на маските отрече пратката да е била отклонявана, като посочи, няма документи за доставки за Берлин.

Същевременно подобно обвинение дойде и от Франция, за което съобщи в. “Гардиън”. Американски купувачи, размахващи пачки в брой, успели да отмъкнат пратка с маски от Китай за един от най-пострадалите от коронавируса френски райони. Пратката вече била натоварена на самолет в Шанхай, когато купувачи от САЩ предложили три пъти по-висока цена от тази на французите, и маските отпътували за Америка. По този случай от US администрацията отрекоха да са отклонявали пратка, като посочиха, че съобщенията за това са “пълна лъжа”.

Обвиненията за съмнителни методи за получаване на медицински доставки обаче не спират. Твърди се, че тактиката варира от блокиране от страна на различни държави на износа на медицински средства до изпращане на шпиони на нелегални мисии за купуване на тестове.

В израелски медии се появиха публикации, според които с тайни международни операции “Мосад” е доставил в еврейската държава стотици хиляди набори за тестване на коронавирус. Предполага се, че те са били купени от вражеска държава, която не е искала да се разкрива информация за сделката й с Тел Авив.

Турция пък е обвинявана, че освен че забрани износа на медицинско оборудване, не е изпълнила и договорени доставки на маски в чужбина, които дори били платени. Анкара междувременно заплаши да конфискува турски компании, които отказват да търгуват продукцията си само с държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят