Панелките в София поскъпнали с 8%

Най-търсени са имотите в кварталите “Малинова долина”, “Младост” и “Изток”

Наемът на къща стига 2000 евро

Цените на панелките в София са се повишили с 8% през първите осем месеца на тази година. Средно жилищата в столицата са поскъпнали с 11 на сто, като най-голямо е увеличението при монолитното строителство – с 12%. Това показват данните на агенции за недвижими имоти.

Интересът към малките жилища - с една и две стаи намалява, а в същото време расте търсенето на тристайни и многостайни апартаменти. Средната цена на квадратен метър расте от 766 евро на кв. м през 2014 г. до 1199 евро на кв. м в момента. Причината за засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните три години пазарът е движен главно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване и в по-малка степен с инвестиционна цел, обясни Младен Митов, анализатор в “Явлена”.

Средният наем на двустаен апартамент от средновисокия и високия сегмент се увеличава, като варират между 950 и 1200 евро и 1300-1600 евро за тристаен, отчете Свобода Коджаманова, мениджър в консултантската компания Colliers . При къщите наемите достигат до 2000 евро.

Коджаманова открои като тенденция и нарастващият интерес към жилища извън София, а в топ три на предпочитаните квартали се нареждат “Малинова долина”, “Младост” и “Изток”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти