Паник бутон и връзка с охрана в линейките (обзор)

Три министерства обединяват усилия в борбата срещу агресията над медици

Преки контакти ще има между лекари и прокурори

Всички спешни центрове и болници в страната, както и мобилните екипи, ще бъдат тотално оборудвани с паник бутони и ще поддържат жива гласова връзка с охранителни фирми. Това стана ясно в понеделник след среща между здравния министър проф. Николай Петров, главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Валентин Радев и шефове на здравни заведения, на която бяха обсъдени мерки срещу агресията над медиците.

С проблема се ангажират и трите ведомства – здравното, правосъдното и МВР.

За оборудването с паник бутони и инсталациите за жива връзка ще отговаря министерството на проф. Петров.

Ангажираме се всички районни прокуратури да определят нарочен прокурор, който да осъществява директна връзка със спешните центрове и веднага да реагира при посегателства над лекари, заяви от своя страна Сотир Цацаров. По думите му между прокуратурата и директорите на болниците трябва да се създаде пряка връзка, за да се реагира бързо при нужда.

Вътрешният министър пък пое отговорност управляваното от него ведомство да направи обследвания и предписания във всички лечебни заведения, където има спешни отделения.

“Управителите на болниците ще трябва да изпълнят нашите предписания. Според мен това ще е крачка напред, за да спрем тези наглеци, посягащи на хората, които им спасяват живота. Всички трябва да направим по нещо. Реакцията при едно нападение трябва да бъде много бърза. Трябва да има пряка връзка с районните управления”, посочи той като призова всички, станали свидетели на нападение, да сигнализират.

Предписанията на вътрешното министерство се очакват скоро като надеждата е те, в комбинация с навременни реакции от страна на прокуратурата, да пресекат вълната от агресия над колегите ни, коментираха управители на лечебни заведения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве