Папата анатемоса преяждането

Папа Франциск акцентира върху контраста между 820-те милиона гладуващи хора по света с онези, които превръщат храната в "алея на личното унищожение", по повод Световния ден на храната.

Светият отец отбеляза, че "изкривената връзка между храната и храненето" е оставила почти 700 милиона души с наднормено тегло, "жертви на неправилни хранителни навици".

"Всъщност ставаме свидетели на това как храната престава да бъде средство за препитание и се превръща в алея за личностно унищожение", заяви понтифът в послание до Организацията на ООН за храни и земеделие (ФАО).

Хората страдат от диабет и сърдечни заболявания заради преяждане, но също и от анорексия и булимия чрез умишлено недохранване, каза папата.

Той призова за "култивиране на начин на живот, вдъхновен от благодарността за получените дарове и приемането на дух на въздържание и умереност".

"Приемайки такъв начин на живот, ние ще израстваме в братска солидарност, която търси общото благо и избягва индивидуализма и егоцентризма, които служат само за генериране на глад и социално неравенство", каза Франциск.

"Жестока, несправедлива и парадоксална реалност е, че днес има храна за всички и все пак не всеки има достъп до нея и че в някои области на света храната се разхищава, изхвърля и консумира в излишък", напомни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа