Папата зове от ОАЕ за религиозно помирение

Франциск е първият понтиф, стъпил на Арабския полуостров

Йемен и Катар - основни теми на разговорите в Абу Даби

„Тръгвам на път за Обединените Арабски Емирства. Отивам на посещение като брат, за да напишем заедно страница на диалог и да повървим заедно по пътеките на мира. Молете се за мен.” С тези думи в профила си в туитър главата на Римокатолическата църква Франциск обяви началото на започналата снощи тридневна визита в ОАЕ, с която става първият понтиф в историята, стъпил някога на Арабския полуостров.

Посещението му е за участие в „Глобална конференция на човешкото братство”, която се провежда под егидата на ръководството на ОАЕ и преминава под мотото „2019 - Година на толерантността”.

Емирствата, наравно със съседна Саудитска Арабия, са пряко замесени в кървавия конфликт в Йемен и блокадата на Катар. Тези две кризи се очаква папата да обсъди в частни разговори с лидерите на ОАЕ, без обаче да прави публични изявления, посочват наблюдатели.

Пристигането в Абу Даби на Франциск - радетел за помирение по света, бележи важна крачка в помирението между християнство и исляма, след като папа Павел VI става първият понтиф, посетил Светите земи през 1967 г., а Йоан-Павел II първи влезе в джамия през 2001 г. в Дамаск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят