Папата: Фалшивите новини са много сериозен грях

Франциск призова медиите да осигуряват коректна информация

Критикува стремежа към сензации

Папа Франциск разкритикува журналистите, които ровят из стари скандали и пресилват новините с цел създаване на сензация, и заяви, че това е “много сериозен грях”, който причинява болка на всички въвлечени, съобщи в. “Гардиън”.

Франциск, който планира да посвети предстоящото си годишно послание на фалшивите новини, заяви в интервю за католическа медия, че журналистите изпълняват мисия, която е сред най-фундаменталните за демократичните общества. И припомни на медиите, че трябва да осигуряват точна, пълна и коректна информация, а не да публикуват едностранчиви статии.

“Не трябва да се поддавате на “греховете на комуникацията” – да дезинформирате или да давате гледната точка само на едната страна. Да злословите, за да произведете сензация, или да клеветите с предоставяне на стари новини, които получават ново внимание”, подчерта главата на Римокатолическата църква. Той определи тези действия като “смъртен грях, който причинява болка на сърцето на журналиста и на останалите”.

По-рано този месец папата разкритикува медийните организации, които са съсредоточени върху скандали и популяризират фалшивите новини. И сравни читателите и зрителите на подобни скалъпени истории с хора, които ядат екскременти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят