Папа Франциск - Защитникът на бедните

папа Франциск

Папа Франциск призова за световна забрана на смъртното наказание и го обяви за “недопустимо при каквито и да е обстоятелства”, с което променя катехизиса на католическата църква. В основополагащо богословско наставление бе записано, че тя “ще работи решително” за премахването на смъртното наказание по целия свят.

Тази промяна – пълна забрана на смъртното наказание, бе дълго чакана да се случи. Светият отец заяви, че ключовият момент тук е човешкото достойнство и колкото и да е тежко престъплението, никой не трябва да го губи. Католическото учение в продължение на векове допускаше осъждането на смърт в крайни случаи, но позицията на Църквата започна да се променя по времето на починалия през 2005 г. папа Йоан Павел II. Неговият наследник Бенедикт ХVІ в документ, публикуван през ноември 2011 г., също призовава лидерите на обществото “да положат всички усилия за премахването на смъртното наказание”. Сега папа Франциск е третия папа, който издига глас за това. Със сигурност тези новости в катехизиса ще срещнат сериозна съпротива от католиците в страни като САЩ, където много от тях подкрепят смъртното наказание.

Откакто през март 2013 година – малко преди Великден, Франциск бе избран от конклава за новия папа, революционните идеи на аржентинеца – той е първият папа от Латинска Америка, се чуват все по-често. А такива бяха и очакванията на света – за революция във Ватикана. Оттогава изминаха пет години, през които Светият отец не спира да изумява с действията си, със загрижеността си към световните проблеми. И със сигурност ще остави диря в историята на католическата църква.

Още през 2015 г. той стана първият папа, говорил пред Американския конгрес, където призова за бдителност към фундаментализма във всичките му разновидности. Словото му – пълно с послания, тогава бе определено за историческо, защото беше произнесено във важен за Америка момент. Светият отец не допусна заплахите към сигурността в световен мащаб да променят плановете му и през същата 2015-а замина за Африка за първата си визита в своя понтификат. Светът има нужда от пророци на мира, каза папата и предупреди, че не трябва да свикваме със страданието на другите.

Главата на Римокатолическата църква непрекъснато призовава света и най-вече политиците за прекратяване на войните. “Тероризмът, породен от фундаменталистката идеология, е плод на тежка духовна бедност, към която често се прибавя социалната бедност”, каза той в специално свое послание през 2017 година към всички държавници по света.

Идеите и призивите му за запазване на традиционното семейство, за забрана на абортите, за война срещу педофилията и еднополовите бракове не са изненада. Светът на висок глас обяви думите му, че семейството между мъж и жена е единствено възможното. Каза го и сега – през юни. Само преди по-малко от месец Франциск събра на обща служба в италианското пристанище Бари, смятано за мост между Изтока и Запада, православни патриарси и водачи на Римокатолическата църква. Поводът – обща молитва за мир в Близкия Изток, който е под облаците на войната и разрушението. Нима може да се забрави и безпрецедентната среща между него и руският патриарх Кирил в Куба през 2016-а, когато излязоха с историческо послание за единство на християните по света!

И наистина - в доста отношения последният папа буквално пише история – той е и първият папа от Йезуитския орден. Кардинал Хорхе Марио Берголио обаче не е съвсем нетрадиционен избор. Животът му минава през много перипетии, за да стигне до Франциск. Роден е през 1936 г. в Буенос Айрес в 7-членно семейство. Баща му е италиански емигрант и бивш служител в железниците, а майка му – домакиня. Завършва средно образование със специалност химия, има си дори приятелка, с която ходят на танци – играят танго, разбира се. И чак след това открива религиозното образование. Ръкоположен е за свещеник точно когато е на Христова възраст и десетилетие след като изгубва единия си бял дроб заради заболяване. Берголио оглавява местната йезуитска общност в разгара на аржентинската военна диктатура между 1973 и 1979 г. Хорхе завършва два факултета в Аржентина – първо философия, а после теология, след което става преподавател. През 1998 г. е назначен за архиепископ на Буенос Айрес.

Наричат го Папата на бедните, а за неговия изключително скромен живот, консерватизъм и съпричастност към социалната справедливост вече всичко се знае. Скромността му личи и от начина на живот преди да оглави католическата църква – живее в малък апартамент до катедралата, където служи, готви си сам, моли се за бездомните. Отказва нови дрехи, когато става кардинал, а преправя тези на предшественика си. Отказва да ползва и лимузина с шофьор, а пътува с градския транспорт, най-често с метрото. А на първата си литургия след избора му не обу знаковите червени обувки, които носят само папите...

Да, той наистина е призван и прави революционни промени в закостенялата католическа църква. Докъде ще успее да стигне – зависи обаче не само от него.

 

Изми краката на болни от СПИН

Един епизод от живота на Хорхе Берголио развълнува света през 2001 г. Тогава той изненада персонала в болница в Буенос Айрес – иска да му донесат леген с вода, с която измива краката на 12 от пациентите на лечебното заведение, страдащи от вируса на СПИН. След това целува краката им и казва на журналистите, че “обществото забравя болните и бедните”.

 

За него

„Рискуваше“ да стане папа още през 2005 г.

Изборът на Франциск може да се каже, че е геополитически и да се сравни с този на папа Йоан Павел II.Кардинал Берголио “рискуваше” да стане папа още през 2005 г., когато след Ратцингер беше кардиналът, получил най-много гласове в тогавашния конклав. Говори се, че той лично е помолил своите събратя кардинали по време на обедната почивка на третото преброяване на гласовете да не гласуват повече за него и дадат гласа си за Бенедикт XVI. Неговата мотивация била, че не се чувствал готов за престола на св. Петър. Изборът на Франциск по никакъв начин не може да се смята за компромисен: това е ясен знак за един нов и революционен курс на църквата, отдавна заложен.

Д-р Кирил Пламен Карталов - кореспондент на Папския комитет за исторически науки

 

Ръката на Бога одобрява новия Свети отец

Ръката на Бога одобрява новия папа. Футболният Бог е аржентинец, а сега вече и папата. (След тези думи аржентински вестник пусна снимки на Марадона, Меси и новия папа с надписи под всеки съответно “Отец”, “Син” и “Светият дух”.)

Футболната легенда Диего Марадона

 

Помолих го да посредничи за Фолклендските острови

Призовах папа Франциск да се намеси в конфликта между Аржентина и Великобритания за Малвинските (Фолкландски) острови. Помолих го да посредничи, за да се стигне до диалог между двете страни. Покойният папа Йоан Павел II вече е посредничил между Аржентина и Чили в друг териториален конфликт.

Кристина Кирхнер - бивш президент на Аржентина

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети