Папа Франциск идва през май догодина

Основна роля изиграла настоятелната молба на Бойко Борисов при срещата им

Посещение на Папа Франциск в България през първата половина на 2019 г. е в процес на финална подготовка.

“Българската външна политика създава условия за такава визита”, каза в ексклузивно интервю пред “Труд” г-н Кирил Топалов, извънреден и пълномощен посланик на България във Ватикана.

Визитата ще е част от балканска обиколка на папа Франциск, която ще включва още Македония и може би Румъния. Като най-вероятни дати се смятат дните около Гергьовден - 5, 6 и 7 май, разкриха независими дипломатически източници пред “Труд”. Освен София, папата най-вероятно ще посети и Пловдив, град с голяма католическа диаспора. Ватиканът все още не е направил официално съобщение за визитата, но се очаква това да стане скоро.

“Посещението става възможно благодарение на приоритетите на българската външна политика по време на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз”, разкри пред “Труд” г-н Топалов и допълни:

“Те не само направиха силно позитивно впечатление, но българската активност в избраните три направления, и особено инициативата за Западните Балкани - най-силната и авангардна карта в тази активност - изиграха роля както за имиджа на България, така конкретно и за перспективата, която имаме - папа Франциск да посети нашата страна през първата половина на следващата година.”

Проф. Топалов разкри още: “Преди две години бе осъществено успешно първото в историята на отношенията между двете страни посещение на държавен секретар на Светия престол - кардинал Паролин. Да, Ватиканът е силно впечатлен от българската външна политика, включително и по време на Председателството. Адмирират се стъпките ни на сближение с Македония и на подпомагане на европейската й перспектива. Успешно осъщественото със съдействието и на двете български посолства в Рим съвместно честване на празника от българската и македонската делегации бе възприето като изключително позитивен знак. Със сигурност много голяма, ако не и решаваща, роля за евентуалното включване и на Македония в балканската обиколка на папата изигра и настоятелната молба в този смисъл на българския министър-председател Бойко Борисов по време на посещението на нашата делегация във Ватикана по случай 24 май тази година.

 

Предистория

За първи път понтиф стъпва у нас през 2002 г.

Поднесе цветя за 24 май

Първото посещение на глава на Римокатолическата църква в историята на България беше през 2002 г. Йоан Павел II пристигна на 23 май по покана на българската католическа църква. Апостолическото му поклонничество продължи три дни до 26 май. През това време папата се срещна с президента Първанов и с премиера, с патриарх Максим, с католически епископи и с главния мюфтия. Посети Рилския манастир и “Св. Александър Невски”. Поднесе цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий навръх празника 24 май. Срещна се с представители на еврейската общност, с български младежи, с видни научни работници, културтрегери и хора на изкуството.

Въпреки че здравословното му състояние беше силно влошено по това време, Йоан-Павел II изнесе света литургия с беатификации на централния площад в Пловдив. Папата почина от инфаркт 3 г. по-късно.

 

По време на визитата си

Йоан Павел II оневини България

Посещението на папата в България беше от огромна важност за нас. По време на срещата си с президента Георги Първанов Йоан Павел II сложи край на инсинуациите, че сме замесени в покушението срещу него. Той заяви, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата, извършен през 1981 г. Неговото изявление имаше голям световен отзвук, а поклонничеството му даде тласък на екуменичния диалог с Българската православна църква.

Интервю с проф. Кирил Топалов - утре във "Труд".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България