Папа Франциск израснал с българско кисело мляко

Понтифът обеща, че скоро ще посети България по покана на премиера Борисов

РИМ. От специалния пратеник на "Труд"

Папа Франциск от малък знае за България и е израснал с българското кисело мляко. Когато бил дете майка му купувала от аптеката българска закваска и му приготвяла кисело мляко. Това споделил самият той по време на срещата му с премиера Бойко Борисов. Българска делегация, водена от Борисов бе на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по повод Денят на българската писменост и култура и славянската просвета. Швейцарски гвардейци посрещнаха българския премиер във Ватикана военни почести. Бойко Борисов беше въведен в Апостолическия дворец от папски благородници и от Георг Гейнсвайн, личен секретар на папата и префект на папския дом, бил е личен секретар и на папа Бенедикт.

Преди аудиенцията с делегацията, част от която бяха министърът на културата Боил Банов, академици, професори и книжовници, министър-председателят се срещна на четири очи с главата на Римокатолическата църква. По време на срещата Борисов връчи на папа Франциск официална покана за посещение в България. Папата я прие и обеща в най-скоро време да посети България, и вероятно Румъния или друга държава от Западните Балкани. Освен това Борисов припомни, че вече от 50 години на 24 май в Рим идва българска делегация.

Премиерът подари на главата на Римокатолическата църква картина, изобразяваща Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък.

Папа Франциск пък подари на българския министър-председател плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти. Премиерът прие подаръка от Ватикана като оценка за работата си по европриобщаването на страните от Западните Балкани.

“Нашият принос е толкова голям в сферата на писмеността, историята дори премълчава, можем много повече да се гордеем с това, което Кирил и Методий са направили. Те и техните ученици. Българите сме призвани да разкажем на децата си, така че да го помним”, категоричен беше Борисов след аудиенцията.

Министър-председателят се срещна и с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролини.

Подготовка на посещение

Нужни са най-малко

5 месеца

Най-малко 5 месеца са необходими, за да се подготви посещение на папата в България. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Ватикана след срещата си с папа Франциск.

„Папата ми разказа за своята програма и решихме, макар и трудно, но настоявах много да посети и България. Като се приберем, ще говорим със Светия синод, всички да знаят. Догодина ще се подготви една визита Румъния – България”, уточни Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България