Папа Франциск отслужва света литургия с първо причастие на деца в Раковски (НА ЖИВО)

Папа Франциск отслужва света литургия с първо причастие на около 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски. Тя се излъчва на живо на големи екрани пред храма, за да може всички, които са се събрали отпред, да могат станат съпричастни с нея.

Специално за службата папа Франциск носи омофора, който вчера му беше подарен от премиера Бойко Борисов. "В името на Господа мирът да бъде с вас, братя. Преди да отслужим светите тайни да признаем греховете си. Да се смили над нас всемогъщият Бог и след като ни прости греховете, да ни въведе във вечен живот", заяви папа Фрнциск в началото на литургията.

Първото причастие е важно, защото честваме Иисус, който остана до нас и никога няма да се отдели, каза главата на Римокатолическата църква. „Особено щастлив съм да бъдат тук с децата за тяхното причастие и с техните родители. Радвам се много че това се случва при вас - в това пасхално време. Христос Воскресе - този поздрав е нашият израз, на нас християните, от хилядолетия към нашия Господ Иисус Христос. Той даде живота си за нас и възкръсна. Много сме щастливи, защото Той присъства днес сред нас и винаги. Вие, скъпи деца, момчета и момичета, сте дошли тук, за да участвате на един прекрасен празник и съм сигурен, че няма да забравите този ден. Това ще бъде вашата първа среща с Господ. Това е вашето първо причастие. Понякога ме питат как може да срещнем Господ, който е живял толкова много години, припомням, че нашият Господ е възкръснал. Той е жив и днес е тук. Няма да Го видим чрез очите си, а чрез очите на вярата. Виждам ви облечени в бели дрехи – това е един много значим и красив знак, защото сте облечени празнично. Първото причастие е важно, защото честваме Иисус, който остана до нас и никога няма да се отдели. Този празник е възможен благодарение на нашите предци и на нашата общност, която ни помогна да израснем с вярата. Сега, като съм тук в Раковски, констатирам, че вие сте изминали дълъг път. Той ви води до среща с Бог - да Го получите в сърцата си“, заяви папа Франциск преди причастието.

„Първото причастие ни дава възможност всеки ден да искаме да сме по-близки с бог, да искаме да сме съединени с него. Господ има нужда от вас, за да може да реализира това тайнство. Щастлив съм, че мога да споделя с Вас този щастлив момент и да ви помогна да срещнете Иисус. Изживявате един страхотен ден на съединяване с Господа. Това е същността на празника. Бог е нашият Отец. Ние сме братя и нашият закон е любовта. Искам още веднъж да ви насърча да се молите с ентусиазъм и с онази радост, с която днес сте тук. И помнете, че Бог винаги ви чака. Това е само началото на много причастия, за да може сърцето ви да бъде като днес – празник и приемащо Бога“, каза още той.

Първото причастие е едно от най-важните тайнства при католиците и е паметен ден за децата католици на около 8-10 години, като този път те имат честта то да се проведе в присъствието на главата на Римокатолическата църква. Всички деца, които ще приемат Христос за първи път, са облечени в бели дрехи, които са символ на чистотата и с които се подчертава важността на събитието. Децата получават хляб и вино, които символизират тялото и кръвта на Исус Христос.

Първото причастие преминава под песнопенията на хор с оркестър от около 30 души. В чест на папа Франциск по-голямата част от песните се изпълняват с български народни инструменти. Хорът изпълни и песен, която е писана специално за посещение на папа Франциск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България