Папа Франциск отслужи онлайн литургия по повод Палмова неделя

Папа Франциск, главата на Римокатолическата църква, отслужи днес необичайна литургия по повод Палмова неделя. Тя беше без богомолци и беше излъчвана онлайн в интернет и по телевизията от базиликата Свети Петър във Ватикана, предадоха АНСА, ДПА и Асошиейтед прес.

На необичайната меса присъстваха освен папата, няколко прелати, монахини и по-низши духовници. Обичайно събитието привлича десетки хиляди римляни, туристи и богомолци и е на площада.

Папата благослови палмовите клонки, държани от останалите участници в церемонията, а после взе самият той една клонка.

На церемонията бяха донесени кръст, почитан от богомолците, защото се смята, че е помогнал да се сложи край на епидемията от чума през 16 век в Рим и икона на Дева Мария, за която се смята, че защитава жителите на Рим. Те бяха поставени от двете страни на олтара в базиликата.

"Днес пред драмата на пандемията, пред толкова рухващи сигурни неща, пред толкова неоправдани очаквания, пред чувството за изоставеност, което свива сърцата ни, Исус казва на всеки от нас: Кураж, отвори сърцето си за моята любов. И ще почувстваш божията утеха, която ще те подкрепя", каза папата по време на месата.

Той припомни, че хората са на този свят, за да обичат Бог и другите. Това е нещото, което остава, а всичко друго отминава, допълни той.

Папата заяви, че драмата, през която преминава сега човечеството, кара хората да погледнат насериозно на онова, което е наистина сериозно и да не си губят времето с неща, които имат малка стойност. Франциск призова всички да се свържат с онзи, който страда и който е сам и е в нужда.

"Нека не мислим само за онова, което ни липсва, а за доброто, което можем да направим", заяви той.

Великден за католиците е идната неделя. С литургията за Палмова неделя обикновено се поставя началото на ритуалите през Страстната седмица, която тази година ще премине под знака на ограниченията заради пандемията от коронавируса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа