Папа Франциск призовава католиците на борба срещу сексуалните посегателства

Изправен пред скандали за сексуални злоупотреби на свещенослужители над деца в няколко страни едновременно, папа Франциск написа днес безпрецедентно писмо до католиците по света, призовавайки всеки от тях да съдейства за изкореняването на явлението, предаде Ройтерс.

В обръщението си папата отново иска прошка от името на Римокатолическата църква за греховете на свещениците педофили, посочва ТАСС.

В писмото, адресирано до "Народа на Господ", той обещава също, че няма да се пестят усилия за прекратяване и предотвратяване на посегателствата и на прикриването им.

"Осъзнахме, че тези рани никога не зарастват и изискват от нас най-остро да заклеймим жестокостите и да обединим сили за изкореняване на тази култура на смъртта", заявява папата.

В посланието си Светият отец реагира и на огласеното преди дни разследване на прокуратурата в американския щат Пенсилвания, разкрило, че в течение на десетилетия над 300 свещеници са вършили сексуални посегателства срещу повече от 1000 деца и деянията им са били прикривани от Църквата, отбелязва Франс прес.

Макар повечето от тези случаи да принадлежат на миналото, е ясно, че посегателствата дълго време са били пренебрегвани, за тях се е мълчало или са били крити, пише Франциск.

Папата не за първи път реагира на мъчителната тема за педофилията и посегателствата. В края на юли той прие оставката на американския кардинал Тиодор Маккарик, почетен архиепископ на Вашингтон, обвинен в сексуални посегателства срещу непълнолетни. Няколко други висши прелати бяха принудени да подадат оставка за това, че са си затваряли очите за злоупотребите, като кардинал Роджър Махони от Лос Анджелис и кардинал Бърнард Ло от Бостън.

Представител на Ватикана каза, че това е първият случай, когато папата пише до католиците по света - около 1,2 милиарда души - във връзка със сексуалните посегателства. Предишните му писма, свързани със скандала, бяха адресирани до епископите и вярващите в отделни страни.

Църквата е изправена пред скандали за сексуални посегателства в няколко страни, включително САЩ, Чили и Австралия.

Писмото е публикувано днес на официалния сайт на Светия престол, дни преди посещение на папата в Ирландия, която все още се отърсва от последиците от скандал за сексуални посегателства на свещеници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят