Папа Франциск пристига на посещение у нас

Snimka: Catholic News Service.

Папа Франциск пристига днес на посещение в България. Духовният баща на над 1 милиард души по света ще бъде посрещнат от премиера Бойко Борисов в 10 часа на правителствения терминал, където двамата ще проведат среща на четири очи.

Програмата на папа Франциск за днес предвижда срещи с министър-председателя Бойко Борисов, президента Румен Радев, както и с Негово Светейшество патриарх Неофит.

След като отправи мълчалива молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, главата на Римокатолическата църква ще произнесе на площада пред храма в 13.00 часа традиционната си проповед „Царица Небесна“, която ще бъде излъчвана в целия свят.

Папа Франциск ще отправи и кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.

Следобед на площад „Батенберг“ папа Франциск ще отслужи Света литургия, на която ще бъде раздадено Свето причастие на над 7500 души. На площада ще бъдат допускани единствено хора, които предварително са заявили желание и разполагат с пропуск.

В понеделник - на Гергьовден, Светият отец ще посети един от бежанските центрове в столицата, след което ще замине за град Раковски, където ще се срещне с католическата общност.

Вечерта на площад „Независимост“ в София в присъствието на представители на различните вероизповедания у нас ще се състои кулминацията на знаковата визита - Събитието за мир.

Вечерта на площад „Независимост“ в София в присъствието на представители на различните вероизповедания у нас ще се състои кулминацията на знаковата визита - Събитието за мир.

София посреща папа Франциск с повишени мерки за сигурност. Голяма част от центъра на столицата ще бъде затворен за автомобили. Блокиран ще бъде триъгълникът между храм-паметника „Св. Александър Невски“, Народното събрание и президентството. Движението в определени части на града ще бъде спирано поетапно.

На много места в центъра на София важи забрана за паркиране. За допускане на граждани до събитията, свързани с папата, ще има специално изградени пропускателни пунктове. Няма да се пускат хора в нетрезво и неадекватно състояние.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България