Папа Франциск пристигна на историческо посещение в Швеция

Папа Франциск пристигна днес на посещение в Швеция. Самолетът му кацна преди броени минути на летището в южния град Малмьо. Повод за посещението на папата в Швеция е предстоящото честване на 500 години от Реформацията.

Заедно с Франциск в Малмьо пристигнаха 80 журналисти от цял свят, а общо акредитираните представители на медиите са 500. Папата бе посрещнат официално от шведския министър-председател Стефан Льовен, а по-късно предстои неформална среща с кралската двойка.

Точно в 14 ч. (15 ч. българско време) ще започне църковната служба в катедралата в близкия до Малмьо град Лунд, където католици и лютерани ще честват за първи път заедно 500-годишнината от Реформацията. След литургията честването ще продължи на стадион "Малмьо арена", като се очаква да присъстват над 10 000 души.

Мерките за сигурност около посещението погълнаха огромни ресурси, а шведската полиция работи в сътрудничество както с местните служби за сигурност, така и с личната охрана на папата.

Визитата бележи помирението и началото на ново сътрудничество между Католическата и Лутеранската църква. Посещението съвпада и с 50-ата годишнина от официалното начало на икуменическия диалог между католици и лютерани. Това е втората визита на папа в лутеранска Швеция. Първата бе на Йоан Павел Втори през 1989 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа