Папа Франциск произнесе неделната молитва "Царица Небесна" на площад "Свети Александър Невски" (СНИМКИ)

Снимки: Юлиан Тодоров.

Христос живее, той е нашата надежда и най-прекрасната жизненост на този свят, заяви главата на Римокатолическата църква

Папа Франциск произнесе неделната молитва "Царица Небесна" на площад "Свети Александър Невски" в столицата.

„Скъпи братя и сестри, Христос Воскресе! С тези думи от древни имена по тези български земи християни, православни и католици си разменят пожелания. Те изразяват победата на Исус Христос над смъртта. Те са свидетелство за нашата вяра“, това каза папа Франциск по време на молитвата. „Това, което искам да ви кажа, е, че Христос живее, той е нашата надежда и най-прекрасната жизненост на този свят. Всичко, което Той докосва, става ново и се изпълва с жизненост. Той живее и те иска жив, Той е в теб, Той е с теб и не те изоставя никога, колкото и да се отдалечиш, Той върви с теб. До теб е Възкръсналият, който непрекъснато те зове и те очаква, за да започнеш отначало. Него никога не Го е страх да започне отначало. Той винаги ти дава ръка, за да започнеш отново. Когато се чувстваш стар и преуморен от тъга, имаш страхове, съмнения и провали, Той ще бъде там, за да ти даде отново надежда. Той живее, Той те иска жив и върви редом с теб“, каза още Светият отец.

„В историята на църквата и в България е имало пастири, които са се отдалечили от светостта на живота. И тук искам да припомня светия пастир – св. Йоан XXIII, той е живял тук. Тук той се е научил да цени традицията на източната църква, установявайки отношения на приятелство с другите вероизповедания. Трябва да благодарим на тази земя за мъдрата и вдъхновяваща интуиция на добрия папа“, посочи папа Франциск.

По думите му България е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания. „Това показва желанието на всички да изминат пътя, все по-необходим, да възприемат културата на диалога като път, общото сътрудничество като поведение, земното познаване като метод и критерий. Намираме се близо до църквата „Св. София“ и катедралния храм „Св. Ал. Невски“, където се помолих в спомена на св. св. Кирил и Методий. В желанието да демонстрирам отношение и обич към тази църква, имах радостта да прегърна преди малко моя брат – Негово Светейшество българския патриарх Неофит, както и митрополитите от Св. Синод“, заяви папа Франциск. „Сега се обръщаме към блажената Дева Мария, за да помогне тя да продължим да се разпознаваме взаимно като деца на един и същ баща“, каза той.

Папа Франциск се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица, която е изложена на пл. „Свети Александър Невски“.

"Царица Небесна" всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България