Папа Франциск: Споделям срама и болката от сексуалните престъпления в църквата

Папа Франциск заяви, че споделя срама и болката от невъзможността на католическата църква години наред да се справи със сексуалните престъпления. В реч, произнесена след пристигането му в Ирландия Светият отец призна, че църквата не е успяла да се справи с тези "противни", по думите му, престъпления, предаде БНР.

"Неспособността на църковните власти - епископите, свещениците и другите висши духовници - да подходят адекватно към тези противни престъпления, с право предизвиква гняв и остава източник на болка за католическата общност."

Премиерът на страната Лио Варадкар призова главата на римокатолическата църква да осигури справедливост за жертвите на сексуални престъпления:

"Както сам казахте, не трябва да има никаква търпимост към тези, които насилват деца или спомагат за подобно насилие. Сега трябва да се уверим, че думите ще бъдат последвани от действия. Сигурни сме, че ще изслушате жертвите и ще им засвидетелствате състрадание, смирение и честност."

Визитата на светия отец в Ирландия идва в разгара на педофилски и сексуални скандали, свързани със свещеници, прикривани от висши църковни сановници. Само в Ирландия са известни 9 000 случая на сексуално посегателство срещу деца от духовници.

Папа Франциск ще прекара остатъка от деня в Дъблин, като посети дом за бездомни и участва във Фестивала на семейства на стадион "Кроук парк“. В неделя той ще отслужи литургия, на която се очакват половин милион души.

Глава на римокатолическата църква за втори път посещава Ирландия. Първата визита бе преди 40 години на папа Йоан Павел Втори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят