Папа Фрациск: Властта е като да пиеш джин на празен стомах

В Аржентина има една поговорка: "Властта е като пиенето на джин на празен стомах". Чувстваш се замаян, напиваш се, губиш равновесие и накрая ще нараниш себе или онези около теб, ако не обвържеш властта си със смирение и нежност. Това заяви папа Франциск на конференция в канадския град Вакувър.

Той подчерта, че хората трябва да бъдат по-внимателни към по-малко успелите и да останат смирени, докато се стремят да изградят социално бъдеще за всеки.

"Моля, позволете ми да го кажа силно и ясно: колкото по-голяма е властта ти, толкова повече твоите действия ще оказват влияние върху хората, толкова по-голяма е отговорността ти да действаш смирено. Ако не, твоята власт ще те разруши и ти ще разрушиш останалите", допълни папата.

Говорейки на италиански във видео съобщение на събитие в канадския град Ванкувър, папата сподели, че често се притеснява за болните хора, мигрантите, затворниците и безработните. Той подчерта нуждата от справедливо общество.

"Колко чудесно би било ако разрастването на научните и технически новости идва заедно с повече равенство и социално включване. Колко чудесно би било, докато откриваме далечни планети, да преоткрием нужните на братята и сестрите, които се намират около нас", допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка