Парад на лалетата в Ботаническата градина в Балчик

Черни лалета

Над 50 000 цъфтят в цялата гама на дъгата

 

Над 50 000 лалета ще избухнат в цялата цветова гама на дъгата тази пролет в градините на Университетска Ботаническа градина в Балчик. Те са от над 120 сорта, предимно от Холандия, каза за „Труд” главният специалист ландш. арх. Марияна Димитрова.

Сред новите сортове са атрактивните божуровидни лалета, които цъфтят в бежово-кафявата гама. Тази година уникален и странен представител на сорта Triumph е ‘Evergreen’ – зелено лале с височина 40 см. "Божествената градина" е владение на лалетата с наситено виолетови цветове, както и на цикламените бижута от клас Многоцветни.

Атракцията са отново черните лалета от поне 4 сорта- Кралица на нощта, божуровидно, папагалово лале. Те са с много тъмни до черно конусовидни цветове. Тази пролет хит са новите сортове –лилиецветните лалета, лалетата в жълто и с цвят "сьомга".

В градината около "Сребърния кладенец" сияят 20 вида нарциси, 10 сорта зюмбюли в син, жълт, розов, бял, оранжев, червен, лилав и в тъмния необичаен карминов цвят.Тази седмица посетителите ще видят и външната експозиция на едроразмерните кактуси. Над 500 са възрастните бодливи "приятели", които успешно презимуваха в закритата оранжерия, посочи ландш. арх. Димитрова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони