Параклис за автора на първата българска история вдигат в Чипровци

Първа копка за строеж на параклис, в който ще бъдат положени костите на архиепископ Петър Богдан – автора на първата история на България, написана век преди Пайсии, направиха вчера в Чипровци.

На Историческия хълм над града, където навремето са се издигали един до друг православен храм и католическа катедрала, кметът на Чипровци Пламен Макавеев очерта основите на параклиса, а католическият свещеник отец Иван Топалски благослови начинанието.

Параклисът „Дева Мария - Майка на църквата” ще бъде с площ от 33 кв. м., а под олтара му ще бъде вградена капсула с костите на Петър Богдан и францискански монаси, работели в Чипровци в навечерието на Чипровското въстание от 1688 г. „Средствата за строежа на параклиса са събрани от дарения от цяла България – от католиците в Плевен, Пловдив, Белене, и Житница, от общините Раковски и Калояново, от граждани и политически сили.

От ГЕРБ са дарили 10 000 лева от държавната си субсидия!”, каза отец Топалски. Параклисът ще бъде готов до лятото на 2019 г., когато Чипровци ще отбележи 345 години от смъртта на Петър Богдан. Архиепископ Петър Богдан Бакшев е водач на българските католици през 17 век, книжовник и родолюбец, един от вдъхновителите на Чипровското въстание, чиято 330 годишнина се чества тези дни.

Миналата година проф. Лилия Илиева откри в Италия ръкописа на неговата история „История на България”, написана през 1667 г. – почти век преди „История Славяноболгарская”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони