Парамедици ще работят в 237 филиала на Спешна помощ

С новия голям проект за Спешната медицинска помощ се предвижда в 237 точки на страната да бъдат изградени центрове и филиали. В тях ще работят парамедици, които започват обучение в системата на висшето образование. Това каза във Варна здравният министър Кирил Ананиев. Според него лекарите и сестрите ще се върнат за реализация в останалата част на сектора, където има дефицит от специалисти.

"Не като министър, а като обикновен гражданин съм изключително възмутен и притеснен от инцидентите в Спешната помощ и здравеопазването. Не мога да разбера как могат да се атакуват хора, които не знаят какво е ден, какво е нощ и се грижат първи за изпадналите в тежко здравословно състояние", каза министърът.

От петък той е разрешил да има 24-часова физическа охрана на филиала в Горна Оряховица, който се оказва рисков. Всички нови линейки ще бъдат с паник бутони, каза още Кирил Ананиев. Във връзка с протеста на медицинските сестри в Пловдив министърът припомни, че лечебните заведения са търговски дружества, които получават своите приходи от НЗОК. Разпределението им зависи от ръководството на здравното заведение, а и с анекса за рамковия договор за 2019 са завишени началните нива на заплащане. Има увеличение на част от клиничните пътеки, като средствата могат да бъдат използвани както да подобряване на самия лечебен процес, така и за работни заплати, посочи още министърът.

Днес се очаква на свое заседание Надзорният съвет на НЗОК да преразгледа и направи анализ за увеличение на някои от занижените клиничните пътеки, включително за онкоболни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България