Параноята и руските тролове

„Изпуснахте влака? Загубихте изборите? – Обвинете нас“.

Русия е вдъхновила и насочвала референдума за независимост на Каталуня. С това твърдение излязоха учени от Университета „Джордж Вашингтон“. Обсъждана е и намесата на Венецуела в тази акция, която цели разцепването на Испания и дестабилизация на Европейския съюз.

Така киберзаплахата от Русия се оказа основен проблем на западните общества.

В последната новина, касаещакаталунския референдум, бяха отправени и обвинения към Венецуела.Пикантната подробност е, че латиноамериканската държава практически не разполага с хакерски и IT ресурси, поради което постоянно е обект на протести, направлявани през социалните медии.

Използването на подобен странен тандем като Русия и Венецуела, както и обвързването му с обвинения за намеса в европейските вътрешни работи, говори за ясния пропаганден характер на посланията, идващи от американските изследователи. Проблемът е, че повечето европейски медии ги препредават безкритично.

В случая с Испания виждаме опит да бъдат прехвърлени неуспехите във вътрешната политика върху Москва и нейните хакери. Прикриването на собственото поражение е лесно, когато намериш друг виновен. Във връзка със засилването на западната пропаганда и раздуването на мита за всемогъщата армия хакери на Москва, няма да се учудя, ако те бъдат обвинени и за протестите в Зимбабве и свалянето на Робърт Мугабе.

RT успя да напипа пулса на тази кампания и я използва за рекламите си – „Изпуснахте си влака? Загубихте изборите? – Обвинете нас“. Точно тази находчивост кара все повече западните технолози на кибервойната да се притесняват за нейния изход.

(От a-specto)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари