Париж разкри реформата на пенсиите

За Филип Мартинез (с мустаците в средата), лидер на най-големия синдикат във Франция Обща конфедерация на труда, предложенията са “обидни”.

Синдикатите я отхвърлиха и обещаха стачките да продължат

Нововъведенията трябва да засегнат родените след 1975 г.

След 6 дни на масови стачки на профсъюзите във Франция срещу обещаната от правителството на премиера Едуар Филип реформа на съществуващите в страната 42 пенсионни системи съобразени с професията в единна такава за всички трудещи се, властите в Париж най-накрая разкриха в сряда как очакват да функционира новият механизъм, предадоха световните агенции.

Минималната възраст за пенсиониране ще остане 62 години, но французите ще трябва да работят до 64-годишна възраст, за да получат пълна пенсия. Правителството също така ще гарантира минимална социална пенсия от 1000 евро за пълна трудова кариера. Нововъведенията трябва да засегнат родените след 1975 г. и ще се отнасят за периода след 2025. Едуар Филип обеща запазване на нивото на пенсиите на учителите и постепенно въвеждане на реформата за тежките и рисковите професии. Започващите работа от 2022 г. ще бъдат първото поколение, изцяло засегнато от новата “универсална, солидарна и отговорна” система, по думите на френския премиер. Водещите профсъюзи обявиха броени часове след пресконференцията на Филип, че мерките са неприемливи и стачните действия ще продължат с удвоени сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа