Париж се опасява от мащабно насилие

Френското правителство обяви, че се опасява от ново “мащабно насилие” в Париж в събота, след като протестът на т.нар. “жълти жилетки” не демонстрира признаци на затишие, предаде Би Би Си.

След изпълнени с насилие 3-седмични протести в цяла Франция, късно в сряда премиерът Едуар Филип съобщи, че отменя повишаването на екотакса върху дизела и бензина, което бе основната причина за недоволството. “Готови сме за диалог и демонстрираме това с отказ от увеличаването на този данък от бюджета за 2019 г.”, заяви Филип, ден след провала на среща с представители на демонстрантите.

Въпреки обещания за завръщане на “данък богатство”, отменен с идването на власт на Еманюел Макрон, недоволството от политиките на президента и от ниския жизнен стандарт се засилва и вече обхваща по-широка част от обществеността.

Днес над 140 души бяха задържани в протест срещу реформи в образованието. Митингът в Ивлин, Северна Франция, приключи със сблъсъци с полицията пред училище.

Междувременно планирана за събота демонстрация на “жълтите жилетки” в столицата излежда ще се състои. В насилието през последните седмици загинаха 4-ма души, нанесени са щети за милиони евро.

Френската министърка на здравеопазване Аниес Бузин заяви, че се създава впечатление, че “някой не иска да бъде намерен изход от ситуация”.

Правителството обмисля да мобилизира армията за защита на национални монументи, след като Триумфалната арка в центъра на Париж бе вандализирана миналата седмица.

FRANCE: “Yellow vest” protests

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа