Парите за пенсия носят доход до 6,1%

Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Частните пенсионни фондове, в които всички работници задължително се осигуряват за втора пенсия, носят годишна доходност между 3,02% и 6,21%, сочат данните на Комисията за финансов надзор към края на март.

Доброволните пенсионни фондове, в които хората внасят пари по желание за да получават трета пенсия, носят доста по-висок доход в границите между 3,58% и 9,6%. Това е много по-висока доходност от лихвите по банковите влогове, които вече са под 0,5% годишно. Спестяването на пари в пенсионни фондове носи още едно предимство - до 10% от годишния доход може да бъдат внесени за доброволна пенсия като върху тези сума не се дължи данък.

За периода от 1 юли 2004 г. до края на 2017 г. натрупаната доходност на парите за старини в универсалните пенсионни фондове е 72,98%, а на доброволните - 73,79%, сочат данните на КФН.

Въпреки тези добри резултати обаче се оказва, че инфлацията изяжда голяма част от дохода от управлението на парите в пенсионните фондове. Като се извади инфлацията за периода от средата на 2004 г. до края на 2017 г., се оказва че реалната доходност на универсалните фондове е 7,75%, а на доброволните - 8,25%. Като за целия този период от 13 години и половина дори има два универсални фонда, които са постигнали доходност по-малка от инфлацията и така парите на хората в тях реално се топят. Средният размер на средствата на всеки осигурен в универсален фонд е 2871,14 лв., сочат данните на КФН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари