Парите от ЕС нараснаха с 30%

С 8% се увеличиха платените от бизнеса корпоративни данъци

745 млн. лв. повече приходи от осигуровки

Получените пари от фондовете на ЕС нарастват с близо 30% и до края на август са в размер на 1,288 млрд. лв., сочат данните на Министерството на финансите. След като до края на юли имаше изоставяне при усвояването на средствата от ЕС спрямо миналата година, през август ситуацията се променя и се отчита сериозен ръст. Само през август от ЕС на България са изплатени 416 млн. лв.

Бизнесът плати с 8,2% повече корпоративни данъци през първите осем месеца на годината, сочат още окончателните данни на МФ. От януари до август от корпоративни данъци в държавната хазна са влезли 1,516 млрд. лв., при 1,4 млрд. лв. за същия период на миналата година. Увеличението на приходите от данък печалба е много добра новина за страната и показва раздвижване на икономиката и излизане на сивия сектор на светло. Това се потвърждава и от приходите от ДДС, които до края на август нарастват с 8%. Увеличението на приходите от ДДС значително изпреварва ръстът на икономиката, който се движи около 3,4%, и до голяма степен се дължи на излизане на оборотите на светло.

Най-голям ръст на приходите през първите осем месеца на годината има при данъка върху доходите - с 14,3%. Това до голяма степен се дължи на вдигането на минималната заплата от 460 лв. на 510 лв. от началото на годината. Освен това, в рамките на година средната заплата нарасна с над 10%, което повишава и приходите от данъка върху доходите. При приходите от осигуровки също има сериозен ръст - със 13,7%. Това се дължи както на повишаването на минималната заплата и на ръста на доходите, така и на вдигането на вноската за пенсия от началото на годината с 1% до 19,8%.

Приходите в хазната от акциз върху алкохола за първите осем месеца на годината нарастват с 3,6%. Това се дължи на излизане на част от сивия сектор на светло, тъй като тази година няма промени в акциза за спиртните напитки. Приходите от акциз върху цигарите нарастват с 9,23%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси