Пари за безработни, започнали работа далеч от дома

Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет.  Това предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта.

Средствата ще се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им ще се определя годишно в Националния план за действие по заетостта.  Целта е да се насърчи мобилността на безработните и да се подкрепят семействата от по-слабо развитите икономически райони.

Комисиите по заетостта към областния съвет за развитие ще предоставят информация за потребностите на работодателите от работна сила, решиха още депутатите. Това ще става два пъти в годината в Агенцията по заетостта.

"За пръв път от 11 години отчитаме спад на безработицата, с промените в Закона за насърчаване на заетостта тенденциите ще бъдат по-положителни догодина", коментира министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на дебатите. Към края на септември безработицата е 7,7 % при средно европейско ниво 8,2%, отчете тя.

„С предложените промени целим да насърчим хора, които имат възможност да си намерят работа в други населени места“, каза Русинова и обясни, че промените предвиждат да се поеме пакет с разходите на такива хора за жилище, енергийни разходи и за детска градина. Според социалният министър с промените в Закона за насърчаване на заетостта ще се даде по-добра възможност хората да намерят реализацията си на пазара на труда. Тя уточни, че 19 хил. са обявените и работни места, като 60 % са в частния сектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика