Пари на бизнеса ще хранят партиите (обзор)

Снимка: Пламен Стоименов

Парламентът преодоля президентското вето

Остава възможността за отворено финансиране на партиите, т.е. чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци

Партиите вече ще разчитат на пари от бизнеса. Това стана ясно, след като Народното събрание преодоля президентското вето върху възможността за отворено финансиране на политическите партии. Със 129 гласа “за”, 84 “против” и 1 “въздържал се” депутатите приеха повторно Закона за държавния бюджет. След гласуването остава възможността за отворено финансиране на партиите, т.е. чрез дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Депутатът от БСП Крум Зарков посочи, че с финансирането на партиите те ще служат на бизнес интересите, а не на интересите на народа.

“Никой не предложи размер на субсидията, защото всички експлоатират популизма на максимална степен”, коментира председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Депутатът от ДПС Йордан Цонев призна, че има опасност дарителите да влияят върху политиката на партиите. Въпреки това ДПС гласува против ветото.

“Това, че има такава опасност, не означава, че се нарушава Конституцията”, обясни Цонев.

Според съпредседателят на ПГ на “Обединени патриоти” и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов ветото и законът за отвореното финансиране на партиите са повърхностни и създават проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика