Парламентарните избори в Македония ще са на 11 декември

Лидерите на четирите основни политически партии в Република Македония постигнаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 11-ти декември тази година, предаде БГНЕС.

По този начин се слага край на политическата криза в западната ни съседка, която избухна в началото на миналата година. В петък се очаква да бъде сформирано и служебно правителство с участието на представители и от опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ на Зоран Заев. Лидерската среща с участието на Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи от ДПА продължи близо 6 часа.

Груевски пръв напусна срещата и обяви, че неговата партия приема всички предложения на опозицията, с една единствена цел СДСМ да няма мотиви за ново отлагане на вота. Приехме всички условия на - СДСМ с една-единствена цел – да не намерят ново алиби за отлагане на изборите.

"ВМРО-ДПМНЕ е готова да подпише всичко, за което ще се договорят останалите три партии. Оставяме СДСМ, ДПА и ДСИ да се споразумеят. Ще се върнем по-късно, когато те бъдат готови със споразумението, за да го подпишем“, каза Груевски, който напусна срещата около 18.30 часа българско време.

На разговорите присъства и американският посланик Джес Бейли.

Груевски поясни, че предложението на СДСМ за главен редактор на държавната телевизия МТВ да бъде назначена Санта Аргирова, която е известен партиен активист, включително и началник-кабинет на техния министър в миналото Илинка Митрева, е доказателство, че партията на Зоран Заев прави всичко възможно, за да се отложат изборите. Според него СДСМ не иска решение за МТВ, която да бъде независима обществена медия, а търси партийно решение. Груевски заяви, че те са приели и това предложение с единствена цел да не бъдат отложени отново изборите.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ отново подчерта, че неговата партия, както и предишните пъти през април и юни, е готова за избори. Всички социологически проучвания сочат категорична победа на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Разликата между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ е над десет процента. Държавната избирателна комисия /ДИК/ обяви, че е готова с всички проверки и е в състояние да оповести окончателния избирателен списък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа