Парламентарният контрол само по БНТ2

БСП и ДПС протестираха срещу новите правила и напуснаха заседанието на комисията

Парламентарният петъчен контрол, в който министри отговаряха на въпроси на депутати, ще бъде излъчван вече само по БНТ2. А не както бе досега - по Канал 1 на Българската национална телевизия. Промените са записани в проекта за нов правилник на Народното събрание, който депутатите трябва да одобрят.

Предложението бе направено днес по време на заседанието на временната комисия за изготвяне на новия правилник от “Обединени патриоти” и бе подкрепено от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов припомниха, че и сега всички заседания на парламента се излъчват на живо в интернет на сайта на институцията. Както и обясниха възможността за преки предавания от пленарната зала по БНТ1, когато се налага. Пак от бъдещото управляващо мнозинство премахнаха и т.нар. блицконтрол, който също се предаваше пряко по държавната телевизия и се провеждаше всяка първа сряда на месеца.

От БСП и ДПС обвиниха ГЕРБ, че така “искат да сложат тапи на устата на народните представители” и ще “скрият премиера от въпросите на депутатите”. И напуснаха в знак на протест заседанието на временната комисия. Преди това обаче депутатите на двете партии подкрепиха създаването на нова парламентарна комисия, която да следи приходните агенции НАП и митниците и ще наблюдава сивия сектор и контрабандата. Тя се създава по искане на Емил Димитров-Ревизоро от “Обединени патриоти”.

В новия правилник на Народното събрание ще бъде специално записано и изслушването на главния прокурор на всеки 3 месеца. Предложението е от обвинител №1 Сотир Цацаров и е направено в писмо до председателя на парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика