Парламентарни избори се провеждат в Албания

В Албания се провеждат парламентарни избори днес, предаде Хinhua.

На изборите участват 18 политически партии и коалиции, които се борят за 140 места в парламента. Основните съперници са влизащите в управляващата коалиция Албанска социалистическа партия и Социалистическото движение за интеграция и основната опозиционна Демократична партия на Албания.

Министър-председателят Еди Рама, който е председател на социалистите, иска да бъде преизбран и то без нуждата от сключване на коалиция, посочвайки по време на предизборната кампания водените от него реформи, прокарващи пътя към началото на преговорите за присъединяването на страната в ЕС.

Опозиционните партии още през февруари обявиха бойкот на работата на парламента, обвинявайки правителството, че иска да фалшифицира резултатите от изборите.

Изход от наложилата се ситуация стана майското споразумение между Рама и председателя на основаната опозиционна Демократическа партия на Албания Лулзим Баша, постигнато с посредничеството на САЩ и ЕС.

Албанците ще гласуват в избирателни секции, разположени в 12 региона. Право на глас имат 3,45 млн. албанци, от които 1,12 млн. живеят в чужбина. Повече от 300 международни наблюдатели ще присъстват на избирателния процес в страната. Около 6000 полицейски служители ще следят реда по време на изборите.

Според резултатите от последните социологически проучвания АСП е подкрепяна от 52% от гражданите, докато ДПА от едва 43%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа