Парламентът ще разгледа промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел

В седмичната програма на Народното събрание е предвидено да се разгледат промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел на второ четене.

В промените се предвижда държавата да подпомага и да насърчава лица с нестопанска цел, чрез данъчни и други финансови и икономически облекчения. Предлага се създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към Министерски съвет с цел разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество.

Народните представители ще разгледат и промени в Закона за насърчаване на заетостта, част от които предвиждат, безработните лица, започнали работа в населено място на повече от 50 км от населеното място по настоящ адрес, да получават средства за такси за детски ясли, градини, наем на жилище и такси за ползване на интернет, но за не повече от 12 месеца. Предлага се още търсещите работа лица да могат да ползват услуги по подпомагане за започване на работа независимо от адреса им на регистрация.

Също така на първо четене ще бъде гласувано създаването на Закон за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. Целта на закона е този вид злоупотреби да бъдат разкривани и предотвратявани. Чрез предложения законопроект ще бъдат създадени условия за лицата, които съобщават за нарушения, свързани с пазарна злоупотреба. Предвижда се съдържанието на информацията за реда на приемане на съобщенията за нарушения да се публикува на интернет страницата на Комисията за финансов надзор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика