Парламентът възложи на правителството да представи план за развитие на медийната среда

Срокът е до 31 март

Народното събрание възложи на Министерския съвет до 31 март 2020 г. да предложи план за развитие на медийната среда в България, който да съдържа и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.

Решението беше взето единодушно със 120 гласа "за", след разисквания по питането на Антон Кутев от левицата към министъра на културата Боил Банов относно политиките за гарантиране на свободата на словото в България, съоби БТА.

Снимки: Пламен Стоименов

Министърът на културата Боил Банов каза, че правителството активно се опитва да даде условия и яснота за развитие на обществените медии, които са ключът към плурализма.

"Независимо кои политически сили представлявате имате една нагласа и тя е да действате заедно и разумно в подкрепа на свободата на словото. Това фактически означава в подкрепа на демокрацията, за което ви благодаря. Благодаря ви за това, че вчера приехте решение, с което задължихте мен да внеса до правителството да 31 март проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията", заяви Банов.

По отношение на частните медии, той заяви, че всякакви допълнителни регулации са извън контекста на демократичните процеси на развитието на държавата.

"Като министър на културата искам да кажа много ясно, че всякакви допълнителни регулации са извън демократичните процеси на развитието на държавата. Правителството, включително с решението на премиера по отношение на разпространението на печатни издания през "Български пощи" и включително с предложението на министъра на финансите, което вие приехте да има решение за Фонд "Радио и телевизия" активно се опитва да зададе основи и резултат за развитие на обществените медии, които са ключът към плурализма, което прави една медия същинска медия. Законопроектът, който вчера беше внесен, съжалявам, че не беше внесен няколко дни преди това", допълни още министърът на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България