Парламентът даде зелена светлина на преговорите със САЩ за F-16

Парламентът възложи на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16.

Това стана с гласовете на 130 народни представители (всички от ГЕРБ, ДПС - 23, 11 от "Обединени патриоти" и двама независими), срещу 84 - против. Нито един не гласува „въздържал се“.

Министерския съвет трябва да подготви и проект на международен договор с правителството на САЩ.

Решението предвижда министър-председателят да създаде организация за преговорен екип за подготовка на проекта за международен договор. В предложението изрично е посочено, че при изготвянето на проекта за договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

Като точка от предложението е и проектът за международен договор да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, приет с предходно решение на Народното събрание.

Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили бе внесен в края на миналата година в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов. Документът е изработен от междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов изтребител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България