Парламентът закри министерството за българското европредседателство и освободи Лиляна Павлова като министър (СНИМКИ)

Снимки: Пламен Стоименов

Парламентът прие решение за структурни и персонални промени в Министерския съвет, с които закри Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 и освободи Лиляна Павлова от поста министър. Решението влиза в сила от 1 януари 2019 г.

Мотивът за закриване на министерството и освобождаване на Павлова като министър е това, че ротационното председателство на съвета от триото Естония - България - Австрия приключва на 1 януари 2019 г.

При представянето на проекторешението вицепремиерът Екатерина Захариева благодари на Лиляна Павлова за работата. "Създаването на министерство за българското председателство показа, че моделът е успешен, смята тя. Оценките за българското председателство показват, че България се справи изключително успешно с първото си европредседателство", каза още Захариева.

Лиляна Павлова беше освободена като министър за Българското председателство със 190 гласа „за“ и 1 „въздържал се“. На отчета си на 19 декември тя определи Председателството като успешно изпълнена мисия. Министърът отчете 62 млн. лева разходи за логистика и спестени 22 млн. лева от предвидените. България е затворила най-много досиета от страните в Триото.

Самата Павлова дойде на освобождаването си в пленарната зала, макар и с патерици и трудно подвижна със счупен крак, съобщи Канал 3. Още вчера тя каза, че първата й работа след като освободи министерското кресло, ще бъде да отиде на рехабилитация, а после вероятно ще се върне в Народното събрание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика